Dünya Arapça Günü’nde Üniversitemizden Renkli Etkinlik

Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arapça Mütercim Tercümanlık Bölümü ile İslami İlimler Fakültesi tarafından 18 Aralık Dünya Arapça Günü münasebetiyle şarkıların, tiyatronun ve şiirlerin yer aldığı “Dönem Sonu” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe İnsan ve Toplum Bilimi Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ yaptı. Dekanı Prof. Dr. Abdussamed Yeşildağ, “Bugün, Dünya Arapça Günü vesilesiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da bir etkinlik düzenledik. 18 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından Arapçanın altı ana dilden biri olarak kabul edildiği gündür. Bu önemli tarihi fırsat bilerek, aynı zamanda dönem sonu etkinliği olarak küçük bir program hazırlamış olduk. Peki, dil nedir? Yaşadığımız coğrafyada, anne ve babamızdan öğrendiğimiz bir iletişim aracı mı? Yoksa içimizde var olan, ama varlığından haberdar olmadığımız bir enerji midir? Buna bir bakmamız gerekiyor. Eğer dile önyargılı yaklaşmazsak, altı ay gibi kısa bir sürede öğrenebileceğimiz bir enerjidir. Arapçayı, sadece bir coğrafyada konuşulan bir dil olarak değil, aynı zamanda bir bilim dili olarak görmeliyiz. Bugün teknolojiye fayda sağlıyorsak, bunun temelinde Arapça vardır. Orta Çağ'da, özellikle Endülüs’te ve Kudüs ile Şam’daki bilimsel çalışmalarda Arapça önemli bir yer tutuyordu. Bu kitaplar zamanla Latince ‘ye çevrildi ve bu çeviriler, Reform, Rönesans ve Sanayi Devrimi’ni tetikledi. Kısacası, teknolojiyi ve bilimsel ilerlemeyi büyük ölçüde Arapçaya borçluyuz.” şeklinde konuştu.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten, “Bu etkinlikte yer almamızın en önemli nedeni, sizlerle birçok ortak yönümüzün olmasıdır. Son iki yıldır, üniversitemizde zorunlu olarak Arapça hazırlık programı başlattık. Bu programda eğitim gören öğrencilerimiz, aynı zamanda sizinle aynı okulda eğitim alıyorlar. Yani, bu bölümdeki öğrencilerimiz, sizlerle aynı dersleri görmekte ve aynı dili öğrenmektedirler. Bu ortak bağımız, etkinliğimizi daha anlamlı kılmakta ve bu tür bir iş birliği yapmamıza olanak sağlamaktadır.” diye konuştu.

Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından Arapça Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencilerinin sahne aldığı tiyatro gösterisi, şiir dinletisi ve şarkı performanslarıyla devam etti.